2980 дней назадСветлана

Какие документы нужно предоставить для заключения договора на аренду квартиры, если она является собственностью моей 15-летней дочери. Арендатор - госучреждение, снимает квартиры для проживания сотрудников.

Юлия Рыбка

Договор аренды заключается несовершеннолетним собственником с письменного согласия законного представителя (родителей или попечителя). Заключать договора от имени ребенка возможно только до достижения им возраста 14 лет, пока он не имеет гражданской дееспособности.

Разрешение органов опеки надо

ч.3 ст. 15 Закону України "Про охорону дитинства" від 26.04.2001 № 2402-III встановлено, що батьки або особи, які їх замінюють, не мають права без дозволу органів опіки і піклування укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, відмовлятися від належних дитині майнових прав, здійснювати розподіл, обмін, відчуження житла, зобов'язуватися від імені дитини порукою, видавати письмові зобов'язання. Дещо згодом був прийнятий Закон України "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей" від 02.06.2005 № 2623-IV, ст. 12 якого встановлює, що неприпустимо зменшення або обмеження прав і охоронюваних законом інтересів дітей при вчиненні будь-яких правочинів стосовно жилих приміщень.

Органи опіки та піклування здійснюють контроль за дотриманням батьками та особами, які їх замінюють, житлових прав і охоронюваних законом інтересів дітей.

Для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав і охоронюваних законом інтересів дітей при наданні згоди на вчинення правочинів щодо належного дітям нерухомого майна.

Виходячи зі змісту вищезазначених статтей абсолютно чітко зрозуміло, що без дозволу органу опіки та піклування продаж, обмін, дарування, застава та ін. правочини щодо нерухомого майна право власності на яке або право користування яким мають діти, неможливі. Жоден із нотаріусів не посвідчить такої угоди без зазначеного дозволу. Що стосується договору оренди то цей договір ніяким чином не зменшує та не обмежує права дитини, мало того дохід від оренди йде на розвиток дитини та купівлю необхідних предметів та харчів.

Надання органом опіки та піклування районної державної адміністрації згоди на укладення правочину щодо здачі майна в оренду оформлюється розпорядженням голови районної державної адміністрації, заявник в місячний термін з дня звернення отримує його копію (витяг з розпорядження) або лист про причини відмови. Підставою для розгляду звернення є подача особою повного пакету документів, який містить: 1. Письмове звернення неповнолітнього та його батьків (батьків малолітнього) до органу опіки та піклування. 2. Копію свідоцтва про народження дитини. 3. Копію свідоцтва про одруження батьків (розлучення, смерть батьків або довідка з органу РАЦСу (для одиноких матерів). 4. Довідку з місця проживання, про склад сім‘ї та реєстрацію дитини . 5. Копію свідоцтва про право власності (спадщини за заповітом) дитини на земельну ділянку. 6. Копія витягу з реєстру прав власностіна земельну ділянку або квартиру (домоволодіння). 7. Реєстраційна справа про реєстрацію договору оренди земельної ділянки або квартири (домоволодіння). 8. Довідку зі школи, садка який відвідує дитина. 9. Довідка з місця роботи батьків. 10. Протокол з’ясування думки дитини віком 10-14 років (оформляється в службі при подачі повного пакету документів). 11. Копії паспортів та ідентифікаційних кодів батьків і дітей. Законодавчі акти України (ст.ст.32, 67, 71 Цивільного, ст.ст.171, 173, 176, 177, 178 Сімейного Кодексів України, Законів України «Про охорону дитинства» ст.17, 18 та «Про основи соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей» ст.12) вимагають здійснення контролю за збереженням житлових та майнових прав дітей саме на етапі вчинення правочинів з нерухомим майном, право власності на яке або право користування яким мають діти, шляхом надання органами опіки та піклування згоди на вчинення зазначених правочинів.

При написании ответа используется разметка Markdown.