2919 дней назадТарас

ЧИ МОЖЛИВО ОСКАРЖИТИ НОВИЙ СТАТУТ ТОВ ЯКЩО НЕВІВНО ВКАЗАНІ ДАННІ ОДНОГО З ЗАСНВНИКІВ ТА ПЕРЕПИС ЗДІЙСНЮВАВСЯ БЕЗ ЗГОДИ ДРУЖИНИ УЧАСНИКА ?

Оскаржити можливо все, головне мати підстави. Наскільки зрозуміло з Вашого питання, колишній учасник ТОВ переоформив свою долю на нового учасника і зробив це без згоди дружини. Дружина старого учасника має право оскаржити договір уступки долі, може до купи оскаржити і новий Статут, і реєстраційні дії щодо нового учасника.

От деякі витяги з судових рішень, щоб допомогти Вам хоч трохи розібратись в цьому питанні.

Рішення Конституційного Суду України від 19 вересня 2012 № 17-рп/2012 у справі № 1-8/2012 за конституційним зверненням ПП «ІКІО» щодо офіційного тлумачення положення частини 1 статті 61 Сімейного кодексу України.

Обґрунтовувалися такі вимоги наступним чином. У відповідності зі статтею 167 ГК України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають в себе повноваження на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації підприємства відповідно до закону, а також інші повноваження, передбачені законом та статутними документами. Особа, яка зробила внесок у статутний фонд приватного підприємства, у результаті цього стає власником відповідних корпоративних прав. Корпоративні права за своєю природою є майновими правами. Згідно зі статтею 190 ЦК України, майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та зобов'язання. Майнові права є неспоживчою річчю. Майнові права визнаються речовими правами. З огляду на те, що відповідно до статті 61 ЦК України об'єктом права спільної сумісної власності подружжя може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту, а корпоративні права також є майном, то такі права теж підлягають поділу.

19 лютого 2014 року м. КиївСудова палата у цивільних справах Верховного Суду України

Аналіз зазначених правових норм дає підстави для висновку про те, що у разі передання подружжям свого спільного сумісного майна до статутного фонду приватного підприємства, учасником якого є один із подружжя, майно переходить у приватну власність цього підприємства, а в іншого з подружжя право власності на майно (тобто речове право) трансформується в право вимоги (зобов'язальне право), сутність якого полягає у праві вимоги виплати половини вартості внесеного майна в разі поділу майна подружжя (а не право власності на саме майно) або право вимоги половини отриманого доходу від діяльності підприємства, або половини майна, що залишилось після ліквідації підприємства.

якщо є підчтаив то оскаржуйте до суду...або зміни вносьте в реєстрацію....

оскаржується рішення загальних зборів учасників ТОВ, яким затвердили статут. Позов подається до суду. Підстави і можливості оскарження потрібно розглядати в кожному окремому випадку. Звертайтесь, в мене були аналогічні справи, буду радий допомогти.

При написании ответа используется разметка Markdown.