2915 дней назадОлег

Добрый день. После смерти матери завещание составлено на одного человека. Могут ли другие родственники вымогать или претендовать на имущество.

Добрый день, Олег! Завещание составляется при жизни, а не после... Завещание должно быть исполнено, если есть наследники первой очереди имеющие право на обязательную долю на момент открытия наследства (нетрудоспособные - инвалидность, пенсионный возраст, несовершеннолетние лица) они будут иметь право на долю в наследстве которая составляет половину от того, что такому наследнику было положено при наследовании по закону.

Закон закріплює право фізичної особи призначити спадкоємців шляхом складання заповіту і розподілити спадкове майно, майнові права та обов’язки на свій розсуд. Разом з тим, у статті 1241 Цивільного кодексу України визначено право певних осіб на отримання частки спадкового майна, незалежно від змісту заповіту закон гарантує визначену частку спадщини, яка називається обов’язковою часткою. Таким чином, свобода спадкового розпорядження обмежується правом осіб, які закликаються до спадкування незалежно від волі спадкодавця в силу прямої вказівки закону. Перелік таких осіб, визначений вищевказаною статтею Цивільного кодексу України, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. До цього переліку входять лише особи, які належать до першої черги спадкоємців за законом і є малолітніми, неповнолітніми, повнолітніми непрацездатними дітьми спадкодавця (в тому числі усиновленими), непрацездатною вдовою (вдівцем), непрацездатними батьками (усиновителями) та дітьми, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені після відкриття спадщини.

Олег (автор вопроса)

Завещание составленое до смерти бабушки на мою маму. Тоесть в завещании больше нет родственников. Может ли ее брат претендовать на часть имущества если все имущество по завещанию на мою маму.

  1. брат може мати право на обов"язкову частку навіть пр изаповіті (якщо інвалід,.....відновідно до ст. 1241 ЦКУ)
  2. якщо підстав по ст. 1241 ЦКУ не має то він може оскаржувати заповіт до суду (якщо є підстави).....і якщо суд його визнає недійсним то тоді мама і і брат будуть спадкувати порівну (як спадкоємці по закону 1 черги)....

может на обьязательную часть если пенсионер или инвалид

При написании ответа используется разметка Markdown.