2893 дня назадАноним

Відповідно до ч. 5 ст. 13 ЗУ "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" - У разі якщо протягом одного року з дати набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради... То чи можна вважати, що рішення загальних зборів співвласників по вибору форми управління будинком, буде достатньо, щоб виконавчий орган влади не призначив управителя після 1. 07. 2016 р., чи для цього (не призначення) обов'язково потрібно, щоб співвласники зареєстрували ОСББ станом на 01.07.2016. Дякую!

Не будет, естественно нужно провести регистрацию

Аноним (автор вопроса)

"У РАЗІ ЯКЩО протягом одного року з дати набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, НЕ ПРИЙНЯЛИ РІШЕННЯ про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем...." - так на каком же основании будет назначен управляющий, если есть такое РЕШЕНИЕ??? В законе ведь не сказано - У РАЗІ ЯКЩО НЕ ЗАРЕЄСТРУВАЛИ ОСББ!

~= А Д В О К А Т =~

Да, в принципе Вы правы, докопавшись до "буквы закона". Но чтоб убедиться что то что Вы называете "Решением" и есть в действительности "РЕШЕНИЕ", то надо его прочитать и сделать своеобразную "юридическую экспертизу", потому то что именуется "решением" по каким то отдельным признакам - зачастую таковым может и не быть из-за различных процедурных недоработок или др. несоответствий. А вот официальная регистрация ОСББ - это уже состоявшийся однозначный факт не подлежащий дополнительной проверке, поэтому коллега и имел это ввиду, настаивая именно на моменте оконченной регистрации ОСББ. Ведь текст закона не впервые недосконален - поэтому не воспринимайте его как некую Божественную "Библию", в которой всё исключительльно правильно изложено законодателем. Ведь надо ж подумать о том, как и что правильно возможно доказать, а не лишь дать направление для "движения вперёд", не указав "конечной остановки".

Аноним (автор вопроса)

Решением - я называю тот документ, который оформляется протоколом и был принят по норме данного закона, а именно в порядке ст.10

~= А Д В О К А Т =~

Так и речь как раз и шла о том, что Протокол, текст которого никем из юристов не проверен на соответствие установленным требованиям, может на поверку быть несостоятельным документом, то есть недействительным (включая все решения, отражённые в нём), например, не соответствовать процедуре принятия, иным обязательныым требованиям и пр. Вот почему сам факт его наличия - ещё не означает установленный окончательный юридический факт. На отличие от официальной регистрации ОСББ.

Аноним (автор вопроса)

В соответствии с ч.7 ст.10 ЗУ 417 "Рішення зборів співвласників оформляється протоколом, який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування ("за", "проти", "утримався"), за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики." а также ч. 9 ст.10 "Протокол зборів співвласників з питань, зазначених у пунктах 2 і 3 частини другої цієї статті, складається не менш як у двох примірниках, один з яких зберігається в управителя, а другий передається на зберігання виконавчому комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування багатоквартирного будинку, який розміщує результативну частину рішення, прийнятого зборами співвласників, на своєму офіційному веб-сайті." Соотетственно, орган исполнительной власти при принятии данного протокола, (я так понимаю) обязан проверить этот документ на соответствие законодательным нормам, чем самым и признает его законность.

~= А Д В О К А Т =~

Всё равно "Передається на зберігання" это не одно и то же, что проверяется на соответствие требованиям законодательства. Именно об этом третий раз повторяется. Никто его не проверяет - просто подшивают и сохраняют, чтобы потом текст не подделали, и то хорошо. А проверять - это совсем другое - нужны соответствующие должностные инструкции предусмотреть, выделить для этого кадры и пр. Может в будущем и будут, но не сейчас, так как для этого нужно внести изменения в закон, где прямо написать о необходимости согласования, проверки или что-то в этом роде

Аноним (автор вопроса)

Давайте рассмотрим ситуацию - в судебном порядке доказано соответствие протокола законодательным требованиям - ЧТО ДАЛЬШЕ?

Алексей (ОКО)

Теперь тот кого Вы выбрали будет Вашим управителем а следовательно должны будете заключить с ним договор на управление.

Аноним (автор вопроса)

Ви напевно не зрозуміли суті питання! Вирішили - управляти будинком у формі Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" шляхом створення юридичної особи.

~= А Д В О К А Т =~

Далі ОСББ (і його голова, як керівник) буде управляти будинком у повному обсязі (знаходити відповідних третіх осіб чи самостійно організовувати всі види необхідного обслуговування будинку, вивіз сміття, його ремонт і ін.). А місцеві органи самоврядування вже не будуть мати право призначати якогось "свого" управителя (тобто фактично замість бувшого комунального підприємства - ЖЕКа). Ось що буде далі. А якщо керівник ОСББ почне зловживати (чи той же "управляючий", якщо б був він), то буде це робити вже ще в більших об'ємах, так як всі "тарифи" по суті стануть зразу чи згодом "ринковими". Це все схоже як і з реформою прокуратури, судів і ін.

Аноним (автор вопроса)

Шановний пане Анатолію, це зрозуміло! Суть питання в іншому!

~= А Д В О К А Т =~

Якщо ще щось інше, то це лише може бути те, що або визнає влада Ваш протокол і тоді собі утворюйте швидко ОСББ, або не визнає - і тоді призначить "управляючу" компанію з її начальником (а це той же типу "оновлений ЖЕК" буде тільки "вид збоку" і дорожче у всіх оплатах за його роботу, оскільки формально це вже інша "нова" організація в рамка "РЕХВОРМИ"). А питання то таки в чому було? Що прилетять інопланетяни і наведуть порядок в головах, в помислах, в корупції, в душі, в моральності, в правопорядку, в законності? То це навряд чи станеться.

При написании ответа используется разметка Markdown.