2766 дней назадАноним

Доброго вечора! Допоможіть, будь ласка, розібратись в ситуації...Мій батько склав заповіт, у якому зазначено, що після його смерті належний йому будинок, а також земельну ділянку згідно держ. акту заповідає мені. Заповіт посвідчено у 2013 р. У 2015 році у квітні батько помер.Через 6 міс. я подала заяву на спадщину.Тим часом збирала довідки.У березні 2016 року мені видали свідоцтво на право на спадщину за заповітом. Зараз у мене вже є і договір оренди зем. ділянки, за яким я отримала орендну плату. Скажіть, будь ласка, якщо моя мама проживала з батьком офіційно у шлюбі 1 рік, а до цього у них був цивільн. шлюб, то чи має вона право на частку спадщини, якщо є заповіт? Я, звичайно, нічого проти не маю...А сьогодні мені мама сказала, що їй прийшов лист аби ми приїхали до нотаріальної контори. Я не можу зрозуміти ...навіщо? Роз'ясніть, будь ласка...

Аноним

Право на наследство в вашем случае имеют дети и переживший супруг (ваша мать). Если она пенсионного возраста или имеет инвалидность - ВНЕ ЗАВИСИМОСТИ от завещания она имеет право на обязательную долю наследства. Езжайте в нотариальную контору и выясняйте - гадать на кофейной гуще дело неблагодарное.

если ваша мама нетрудоспособная (пенсионер по возрасту или есть инвалидность) то она есть наследник и имеет право на обязательную долю, в вашем случае 1/4 (половина от 1/2 так как вас двое наследников) 3/4 ваша доля, но это вслучае если нет никого других наследников 1-ой очереди (родители, супруга, дети)

~= А Д В О К А Т =~

Але мама може добровільно відмовитись у нотаріуса від своєї частки в вашу користь і питання буде кінцево вирішено.

Аноним

Балаушко! Сроки для отказа прошли! Свидетельства получены!!!!!!!!!!!!

~= А Д В О К А Т =~

Аноним, что ж вы такой "заформализованный", а применить немного творческого подхода и внимательного изучения каждой буквы закона в комплексе - слабо. Только поверхностное стандартное восприятие, типа "клише"? Ведь мама может отказаться различными способами, а не только "прямолинейно". Кроме того, она просто может отказаться далее оформлять наследство, указав письменно, что она умышленно мешала наследодателю составлять завещание или укажет, что не проживала с мужем в последнее время, поэтому пропустила срок для принятия наследства или же (в крайнем случае!!) после оформления может просто подарить свою часть наследства дочери практически безналогово (кроме земельного пая, если такой есть, но вроде о пае разговора не было, а речь о земельном участке возле дома и под ним).

>Стаття 1224, Усунення від права на спадкування

- 2, Не мають права на спадкування особи, які умисно перешкоджали спадкодавцеві скласти заповіт...

- 6, Положення цієї статті поширюються на всіх спадкоємців, у тому числі й на тих, хто має право на обов'язкову частку у спадщині, а також на осіб, на користь яких зроблено заповідальний відказ.

Стаття 1272, Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

  • 1, Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

ну вы совсем не в ту степь полезли со ст.1224, и тут же указали применимую ст.1272

При написании ответа используется разметка Markdown.