2656 дней назадАноним

Наказом, на час відсутності директора, заступника директора в листопаді 2016 призначили воконуючим обов'язки. Проте не було вирішено питання про встановлення доплати за суміщення посад. На даний час хочемо, щоб в.о. виніс наказ про встановлення доплати НАКАЗ Про встановлення доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього директора
За виконання обов’язків тимчасово відсутнього директора Товариства з обмеженою відповідальністю «-» встановити щомісячну доплату в розмірі 200 грн.

ПІДСКАЖІТЬ, ЯК ПРОПИСАТИ, ЩОБ БУВ ЗРОБЛЕНИЙ ПЕРЕРАХУНОК, БО З ЛИСТОПАДА ДОПЛАТА НЕ ПРОВОДИЛАСЬ

~= А Д В О К А Т =~

Заступнику за В.О. доплата "не положена", оскільки це прямо входить в його посадові обов'язки (заміщати керівника). Простіше підняти йому оклад тією посадовою особою, яка вправі таке питення вирішувати в рамках своєї компетенції (сам В.О. чи вищестояче начальство або збори учасників, якщо це товариство).

Аноним (автор вопроса)

Не всіж його посадові обов'язки, як заступника - це заміщати керівника, є і інші. Наказ пройшов реєстраційну службу, видали виписку, де зазначено - тимчасово виконуючого обов'язки.

Аноним (автор вопроса)

Має місце виконання штатним заступником директора поряд з своєю основною роботою за трудовим договором обов'язків тимчасово відсутнього директора без звільнення від основної роботи. За КЗпП в таких випадках провадиться доплата за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника. Розміри доплати за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються колективним договором.

В той же час, за роз’ясненнями Держкомітету Ради Міністрів СРСР з питань праці і заробітної плати «Про порядок оплати тимчасового заступництва» від 29.12.65 р. № 30/39 встановлено, що доплата в виді різниці між фактичним окладом виконуючого обов'язки і посадовим окладом тимчасово відсутнього працівника здійснюється лише за наявності, зокрема, умови, що ВИКОНУЮЧИЙ ОБОВ'ЯЗКИ не є штатним заступником або помічником відсутнього працівника (за відсутності посади заступника).За роз’ясненнями №30/39 нашому випадку, оскільки виконуючий обов'язки директора є його штатним заступником, доплата не здійснюється.

Але застосування роз’яснення №30/39 для невиплати доплати виконуючому обов'язки директора, особі, яка є штатним заступником, є незаконним, оскільки цей підзаконний акт СРСР суперечить кодексу України.

~= А Д В О К А Т =~

Не так. Є однозначним факт, що цей акт є діючий на Україні.

Згідно з чинним законодавством України виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника може бути як без звільнення працівника від своїх основних обов’язків, так і зі звільненням працівника від своїх основних обов’язків.

Відповідні роз’яснення надані у листі Міністерства праці та соціальної політики України "Щодо виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника" від 19 квітня 2011 року № 126/06/186-11.

Виконання обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника (тимчасове заступництво) провадиться із звільненням від своїх основних обов’язків. У цьому випадку, відповідно до пункту 1 роз’яснення Державного комітету Ради Міністрів СРСР з питань праці і заробітної плати та Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового замісництва» від 29 грудня 1965 року № 30/39 із змінами, внесеними постановою Держкомпраці та Секретаріату ВЦРПС від 11 грудня 1986 року № 521/30-18, (далі — Роз’яснення), працівнику виплачується різниця між його фактичним окладом та посадовим окладом працівника, якого він замінює, якщо цей працівник не є штатним заступником або помічником відсутнього працівника (за відсутності посади заступника). Наприклад, головний інженер підприємства, установи, організації на час відсутності керівника права на отримання різниці в окладах не має.

Призначення працівника виконуючим обов’язки за вакантною посадою не допускається. Зазначене можливо лише за посадою, призначення на яку провадиться вищим органом управління (пункт 2 Роз’яснення).

Варто зазначити ! В Україні у частині, що не суперечить її законодавству, є чинни роз’яснення Державного комітету Ради Міністрів СРСР з питань праці і заробітної плати та Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового замісництва» від 29 грудня 1965 року № 30/39.

Зазначене роз’яснення діє на підставі Постанови Верховної Ради України "Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР" від 12 вересня 1991 року № 1545.

Аноним (автор вопроса)

В ПРОТОКОЛІ ЗАГАЛЬНИХ ЗБОРІВ ЗАЗНАЧЕНО: тимчасово покласти виконання обов’язків директора ТОВ на заступника директора до обрання та призначення нового директора ТОВ, без звільнення від виконання основних обов’язків за посадою, з правом підпису фінансових документів, бухгалтерської та податкової звітності.

Тобто, це тимчасове заступництво без звільнення працівника від своїх основних обов’язків.

Аноним (автор вопроса)

Відповідно до цього роз'яснення, я так зрозуміла, якби заступника звільнили від своїх основних обов’язків, то йому б виплачувалася різниця між його фактичним окладом та посадовим окладом працівника, якого він замінює, аба взагалі нічого не виплачувалось, бо він штатний замісник.

/Заступник не звільнений від своїх обов'язків, то ми не застосовуємо це роз'яснення.

Так чи ні?*

~= А Д В О К А Т =~

Зрозуміли ви неправильно. Треба застосовувати це роз'яснення як при звільненні від своїх обов'язків так і без звільнення, оскільки головне те, що в обов'язки будь-якого заступника апріорі входить обов'язок заміщати керівника.

Аноним (автор вопроса)

Тимчасове заступництво Відповідно до роз’яснень Держкомітету Ради Міністрів СРСР з питань праці і заробітної плати «Про порядок оплати тимчасового заступництва» від 29.12.65 р. № 30/39 (далі — роз’яснення № 30/39) тимчасовим заступництвом вважається виконання службових обов’язків за більш відповідальною посадою тимчасово відсутнього працівника, коли це пов’язане з розпорядчими функціями, працівником, який працює в тій же установі, організації. На відміну від виконувача обов’язків тимчасово відсутнього працівника, тимчасовий заступник виконує виключно чужі обов’язки, тобто на період заступництва він звільняється від виконання своєї роботи, обумовленої трудовим договором.

ЦЕ СТАТТЯ З ІНТЕРНЕТА

и что это должно означать !? ))

При написании ответа используется разметка Markdown.