2770 дней назадЄвгенія

Підкажіть, будь ласка, чи буду я отримувати соціальну стипендію на заочній формі навчання? Я особа з числа дітей-сиріт, зараз мені 21 рік, пройшла на бюджет на заочне на п'ятий курс.

~= А Д В О К А Т =~

Євгенія, в законодавстві не знайдено обмежень щодо заочної чи іншої форми навчання - вказано загальне поняття "навчання". Ознайомтесь детальніше з своїми правами в комплексі:

Відповідно до статті 1 Закону України від 13.01.2005 N 2342-IV «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» (зі змінами та доповненнями):

  • дитина-сирота – це дитина, в якої померли чи загинули батьки;

  • особи із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - це особи віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли або загинули батьки.

Права та пільги дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа встановленні Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.1994 N 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» (зі змінами та доповненнями).

Відповідно Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт:

  • держава здійснює повне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа. Також право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів. Особам, які навчаються, крім повного державного забезпечення виплачується стипендія в розмірі, який на 50 відсотків перевищує розмір стипендії у відповідному навчальному закладі, а також виплачується 100 відсотків заробітної плати, яка нарахована в період виробничого навчання та виробничої практики. Забезпечується щорічне безоплатне оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у віці до 18 років.

  • за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, а також особами з їх числа зберігається право на житло, в якому вони проживали з батьками, рідними до встановлення опіки, піклування, влаштування в прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за його збереження відповідають місцеві адміністрації та органи місцевого самоврядування. Після завершення перебування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у відповідних закладах для таких дітей, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім'ї або завершення терміну піклування над такими дітьми та в разі відсутності в таких дітей права на житло обласні, Київська та Севастопольська міські, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування забезпечують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа протягом місяця у позачерговому порядку впорядкованим соціальним житлом.

Відповідно до пункту 13 постанови Кабінету Міністрів України ««Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування»»:

  • при вступі на навчання до професійно-технічних та вищих навчальних закладів дітям-сиротам та особам 18-23 років видається безоплатно за рахунок коштів тих закладів, які вони закінчили, комплект нового одягу і взуття на суму не менш як 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також грошова допомога в розмірі не менш як 2,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Учні та студенти зазначеної категорії зараховуються на повне державне утримання в навчальних закладах, до яких вони вступили, і в період навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів забезпечуються безоплатно продуктами харчування, одягом, взуттям і м'яким інвентарем за нормами, встановленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів.

Особам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, учням та студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, до завершення навчання виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури "в розмірі трьох мінімальних ординарних (звичайних) академічних стипендій. Виплата зазначеної допомоги провадиться протягом 30 днів після початку навчального року за рахунок коштів, що передбачаються для навчальних закладів у відповідних бюджетах.

У разі коли такий учень або студент є прийомною дитиною чи дитиною-вихованцем дитячого будинку сімейного типу, він за вибором може бути зарахований на повне державне утримання або йому продовжується виплата соціальної допомоги як дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування;

  • абітурієнти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та особи з їх числа приймаються до навчальних закладів поза конкурсом;

  • учням, студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, щорічно надається матеріальна допомога за рахунок стипендіального фонду, а також коштів, передбачених на утримання зазначених закладів, у розмірі не менш як 8 неоподатковуваних

  • учням, студентам з числа дітей-сиріт, а також учням, студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, що навчалися або виховувалися в навчально-виховних та вищих навчальних закладах і перебували на повному державному утриманні, при їх працевлаштуванні видається одяг, взуття, м'який інвентар і обладнання на суму, не менш як 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також одноразова грошова допомога в розмірі шести прожиткових мінімумів. За бажанням випускникам навчальних закладів може бути виплачена грошова компенсація у розмірі, необхідному для придбання одягу і взуття;

  • зарахованим на повне державне утримання учням і студентам з числа дітей-сиріт і дітей, що не виїжджають до місць організованого відпочинку в дні канікул, а також під час їх хвороби видається готівка в межах установленої грошової норми на харчування з урахуванням торговельної націнки;

  • діти-сироти, у тому числі ті, що перебувають під опікою (піклуванням), після закінчення (припинення) перебування у державному навчально-виховному закладі, навчання у професійному навчально-виховному, вищому навчальному закладі, а також молодь цієї категорії після проходження строкової служби в Збройних Силах України забезпечуються позачергово впорядкованим житлом.

Наталья

Доброго дня.. В мене таке питання: якщо я закінчила коледж і вступила на заочне навчання в інститут.. мені може бути соціальна допомога.. мені 20 років і я дитина сирота

~= А Д В О К А Т =~

Почитайте вище.

Аноним

Доброго дня! Підскажіть будь ласка я після коледжу поступила на заочне навчання в університет. Мені може бути соціальна стипендія? Мені 19 років я дитина учасника бойових дій

~= А Д В О К А Т =~

Почитайте вище.

Аноним

Але я ж не дитина-сирота. .а дитина учасники бойових дій

~= А Д В О К А Т =~

Перепрошую, не дав зразу правильне посилання. Подивіться тоді [ТУТ] (http://42yurista.com/qa/91433/)

~= А Д В О К А Т =~

Перепрошую, не дав зразу правильне посилання. Подивіться тоді ТУТ

Наталія

Скажіть будь-ласка..., я дитина сирота та навчаюсь в університеті на бюджеті, а хочу перевестися на заочне - мені зможуть платити стипендію? 17 років

Юлія

Доброго дня!Я дитина-сирота, хочу перевестися на інший факультет,на заочну форму навчання.Чи буду я отримувати соціальну стипендію в тому ж розмірі,що й отримувала?

Аноыним

Здравствуйте, у меня такой вопрос. Если я ребенок-сирота, училась на бюджете, и я с первого раза не закрыла сессию. Меня в обязательном порядке должны перевести на контракт или они не имеют на это право?

Аноним

Доброго дня! Якщо я напів сирота, поступила на заочну форму навчання на бюджет чи буде у мене стипендія ?

Іра

Підкажіть, будь ласка, чи буду я отримувати соціальну стипендію на заочній формі навчання? Я особа з числа дітей-сиріт, зараз мені 21 рік.

Діана

Я навчаюсь на денному, хочу перевестись на заочну форму навчання, дитина-сирота , 20 років , чи потрібно платити ЗАТ навчання і чи буду я отримувати кошти ?

Аноним

Я на заочній формі у коледжі, але досі отримую стипендію, що робити?

Аноним

Какие дурацкие вопросы....Я получаю зарплату. Что делать?

Аноним

Доброго дня ! Скажіть будь ласка , якщо я переведуюся на заочне навчання я буду отримувати стипендію, я дитина участика АТО?

Таня

Доброго дня! Підкажіть будь ласка, ( я дитина сирота та позбавлена батьківського піклування , навчаюся на державному!!) Чи можу я йти на заочне навчання ,і чи буду я отримувати стипендію навчаючись на заочному,!?? Та чи потрібно мені платити за заочне навчання?

Аноним

Читайте выше.

Даша

Якщо я сирота і хочу поступити на заочне в інститут? Можна на державне

~= А Д В О К А Т =~

Умови вступу потрібно взнавати у конкретному учбовому закладі, оскільки вони можуть відрізнятись.

При написании ответа используется разметка Markdown.